Vi ses i Almedalen

Givetvis är vi där!

Vi kickstartar Almedalsveckan med en dag full av spännande programpunkter för SE BARNEN och FILM and TELL och hoppas att vi syns på något (eller alla!) av våra events.

Följ oss Twitter och Instagram för det sista om det senaste i vårt arbete med film som förändrar och vårt arbete för barn som upplever våld.

BOKA IN MÅNDAG DEN 4e JULI:

8.30-10.45

– Blir barnen sedda? Om barn som upplever våld.

Plats: Högskolan Gotland.

Moderator: Sven-Erik Alhem

Ett av tio barn har upplevt våld i familjen – ses de av samhället och får de det skydd och den hjälp de behöver?

Brottsofferjouren Sverige och Film and Tell visar kortversioner av dokumentärfilmerna My Life My Lesson och Say Something och bjuder in till frukost med samtal om vad vi kan göra för  barn som upplever våld.

De 150 000 barn i Sverige som årligen ser, hör eller känner till att det förekommer våld i deras hemmiljö är ofta osynliga. Forskning visar att det kan vara minst lika skadligt för barn att uppleva våld som att själva blir utsatta och att det kan orsaka allvarliga fysiska och psykiska skador på kort och långsikt. Trots det är stödet och behandlingen till dessa barn ofta bristfällig, och de har som brottsoffer inte målsägandestatus.

My life my lesson och Say Something  är två dokumentärfilmerna där prisbelönta regissören Åsa Ekman får följa två ungdomar som har vuxit upp med att se deras pappor misshandla deras mammor. Den första filmen fokuserar på relationen mellan barnet och förövaren, den andra på relationen mellan barnet och offret. Båda ger en inblick i hur tufft livet blir för barn som växer upp i våld, och hur viktigt det är att de får det stöd och den behandling de behöver. Filmerna visas denna morgon som utgångspunkt för en diskussion om hur vi kan hjälpa barn som upplever våld.

Eventet på Facebook

 

13.15-14.15

– Film for change

 How we connect with the audience to create impact

Location: Roxy, Adelsgatan 39

Moderator: Ylva Forner – Producer of  outreach and change at Film and Tell

The role of documentary films has changed. They used to reach a narrow audience and leave little mark in the social discourse. Today they are recognized and acclaimed. They reach out to new audiences through new ways of distribution. Most of all, they catalyse possible change. A new movement of film for social impact is spreading across the globe. But what does that mean?

We will meet three international players – all who have managed to find new positions in the fast-changing landscape of authentic and creative storytelling. They all have developed their own methods for reaching out to the audience in this new landscape. What are their thoughts on film for change?

Cristina Ljungberg, CEO of The Influence Foundation, an investment fund and grant-maker for documentary films, and an active hub engaging new audiences around documentary film by facilitating film club screenings.

Oscar Hedin, CEO Film and Tell, the only European producer of films and change with a permanent outreach department.

Klara Grunnig Harris, chairwoman of The WHY Foundation, a foundation closely knitted to public service broadcasters worldwide with the aim to produce series for the global audience for free and spark democratic dialogue.

The event on Facebook

 

14.30 – 16.15

– Vägen tillbaka efter en uppväxt i våld

Visning av filmen Say Something

Plats: Folkets Bio Visby – Roxy, Adelsgatan 39

Hur hittar man tillbaka till sig själv och till varandra efter en uppväxt i våld? Film and Tell visar dokumentärfilmen Say Something av Åsa Ekman, en film om 19-åriga Isabell som har vuxit upp i våld.

Medverkande: Isabell Andersson, medverkande i Say Something

Hur hittar man tillbaka till sig själv och till varandra efter en uppväxt i våld? Film and Tell bjuder in till visning av Say Something i Folkets Bio, en dokumentär om att växa upp och samtidigt handskas med menen från en barndom präglad av våld.

I dokumentärfilmen Say Something av prisbelönta Åsa Ekman möter vi Isabell och hennes mamma som kämpar med att förstå och förlåta varandra några år efter flykten från mammans våldsamma pojkvän. Filmen berättar om en ung person vars väg in i vuxenlivet kraftigt försvåras av minnena från en barndom präglad av våld. Men det är också en vacker berättelse om en mor och en dotter vars relation till slut blir starkare än det våld som en gång höll dem isär.

Say Something är en film som visar hur det är att som barn uppleva våld i nära relationer. Om hur våldet inte försvinner även om våldsutövaren är ute ur bilden, och hur stort behovet av stöd och behandling är även efter att våldet har upphört för att barnen ska kunna gå vidare. Filmen visas med efterföljande Q&A med Isabell Andersson som medverkar i filmen.

Eventet på Facebook

 

16.15-17.30

SE BARNEN presentation och Mingel

Hur hjälper vi barnen som upplever våld?

Plats: Folkets Bio Visby – Roxy, Adelsgatan 39

Medverkande:  
Ingemar Persson, Generalsekreterare, Gålöstfitelsen

Olga Persson, Generalsekreterare, Unizon

Anna Norlén, Verksamhetschef, Ericastiftelsen

Ola Mattsson, Chef Sverigeprogrammet, Rädda Barnen

Anders Wahlberg, Ordförande, Sveriges Psykologförbund

Maria Kjellsdotter-Rydinger, Präst, Sofia Församling

Hans Ulfvebrand, Domprost, Stockholm Domkyrkoförsamling

Förändringsprojektet SE BARNEN bygger på de två dokumentärfilmerna My life my lesson och Say Something som skildrar hur det är att som barn se, höra eller veta om att våld förekommer inom familjen. Filmerna visar hur dessa barn är en försummad, bortglömd grupp som ofta inte får det stöd och den behandling de behöver trots att de också får lida av de psykiska och fysiska men som en våldspräglad barndom medför.

Därför driver Film and Tell SE BARNEN tillsammans med ett brett spektrum av samhällsaktörer för att förändra verkligheten för barnen som upplever våld. Projektet vill synliggöra barnen, visa på behovet av stöd och behandling och förstärka det rättsliga skyddet för dem.

Felicia och Isabell har deltagit i dessa filmer för att kunna hjälpa andra i deras situation. Nu delar vi deras berättelser för att ge våldsutsatta barn en röst.

Projektet drivs av Film and Tell tillsammans med partners från alla delar av civilsamhället , och denna eftermiddag samlas de för att berätta hur de arbetar med och för barn som växer upp i våld samt de är med i projektet SE BARNEN.

Efter samtalet bjuder vi in till mingel och tilltugg.

Eventet på facebook